Çoğu kedinin sudan nefret etmesi, yıkama işlemini oldukça zorlaştırır. Erken yaşlarda yıkamaya başlayarak kedinizi suya ve yıkanma deneyimine alıştırabilir ve bunu kediniz için mümkün olduğunca katlanılabilir hale getirebilirsiniz. Kediniz kendi temizlik ihtiyacının çoğunu gördüğünden, çok seyrek aralıklarla ve gerçekten kirli olduğunda yıkamalısınız.
Yıkama zamanı geldiğinde, kedinizin kaymasını engellemek ve rahatlamasını sağlamak için lavabonun zeminine bir mat veya havlu yerleştirin. Lavaboyu birkaç santimetre ılık suyla doldurun ve kedinizi ıslatın. Az miktarda kedi şampuanını kedinin vücuduna uygulayın; ancak kulaklar, gözler ve burnuna sabun (veya su) kaçmamasına özen gösterin. Ardından, tüm vücudunu ılık suyla durulayın. Kediniz, banyodan sonra kendini temizleyeceği ve gözden kaçırdığınız kalan şampuanı kesinlikle yalayacağı için bu, özellikle önemlidir. Durulamadan sonra, yumuşak bir havluya sarın, kurulayın ve tamamen kuruyana kadar herhangi bir hava akımından uzak tutun.
Tırnak Kesme
Tırnak bakım işleminin önemli bir parçası, kedinizin tırnaklarının kesilmesidir. Ayda bir kesilmeleri gerekir.
Tırnak kesmeye başlamadan önce kedinizin kucağınıza oturmasını sağlayın. Kediyi sıkıca yerinde tutarken, pençesine hafifçe bastırın ve tırnağının dışarı çıkmasını sağlayın. Bir kedi tırnak makası kullanarak, pembemsi kısmın dışından tırnağın ucunu kesin. Tam olarak nerden kesilmesi gerketiğini veteriner hekiminize danışarak öğrenebilirsiniz. Eğer yanlışlıkla o kısımdan keserseniz, tırnak kanayacaktır. Böyle bir durumda, doğrudan hafif bir baskı uygulayarak kanamayı durdurun. Bu kaza kedinizin keyfini kaçıracağı için bakım işleminin geri kalanını, kedinizin sakinleştiği başka bir gün yapmanız gerekir.
Göz Temizliği
Kedilerin gözleri çok fazla özel ilgi gerektirmez. Kedinizin gözleri akıyor veya köşelerinde çapak birikiyorsa, gazlı bez parçasını ılık suyla ıslatıp hafifçe silin.
Diş Fırçalama
Kedinizin dişlerini fırçalama bakım işleminin düzenli bir parçası olmalıdır. Zamanla, dişlerinde plak ve tartar birikir ve bunların temizlenmesi gerekir. Bu nedenle, aşırı birikimi önlemek ve kedinizin alışmasını sağlamak için dişlerini erken yaşlardan itibaren fırçalamaya başlayın.Fırçalamaya başlamadan önce, kedinizin ağzını açın ve dişleri ve diş etlerini dikkatlice inceleyin. Diş etlerinin pembe ve sağlıklı görünmesi gerekir ve kırık veya eksik diş olmamalıdır. Başlamaya hazır olduğunuzda, fırçaya bir parça diş macunu sürün ve her seferinde bir diş olmak üzere fırçalamaya başlayın. Kediler, dişlerin iç taraflarını pürüzlü dilleriyle temizlediklerinden, dişlerin yalnızca dış taraflarını temizlemeniz yeterlidir. Diş etlerini fırçalarken nazik olun.
Kedinizin diş bakımını yapmanız önemlidir. Bu bakımı ihmal etmeniz dişlerinin çürümesine ve diş eti hastalıklarına neden olacaktır. Dişlerini haftada en az bir kez fırçalamalısınız; ancak, daha sık fırçalamanız daha iyi olacaktır.